Cablero SRL Iasi

CONSIDERENTE DESPRE "LINIA VIETII"

Denumirea de " Linia Vietii " este o prescurtare inspirata a ansamblurilor de dispozitive care protejeaza viata unui operator care lucreaza la inaltime si-l asigura pe acesta impotriva caderii.

 

Pana nu demult a fost in vigoare norma EN 795:2002 dar o dezbatere initiata de nemti in 2008 in Consiliul Uniunii Europene face ca acesta norma sa primeasca o revizuire importanta in 2012. Pana in acest moment, desi discutiile inca nu s-au finalizat, exista neaprobata revizia 1 a directivei care guverneaza norma EN 795, si anume Directiva 89/686/CEE din 2012.

 

In Europa sunt acceptate si legiferate (cu obligativitate) normele referitoare la siguranta lucrului la inaltime. In Romania nici macar nu se discuta despre aceasta. Cei mai avansati in acest domeniu sunt italienii, dar si nemtii si englezii.

Un dispozitiv de ancorare fiabil este un component esential al oricarui sistem de protectie individuala impotriva caderii.

 

Dispozitivele de ancorare sunt prevazute sa reziste la forta dinamica maxima generata de masa unei persoane in cazul unei caderi de la inaltime, inclusiv cu orice echipament purtat de aceasta. Incercarile de rezistenta statica se bazeaza pe un coeficient de securitate minim egal cu doi. Pentru a tine cont de posibilele utilizari gresite ale echipamentului, acest standard european furnizeaza cerinte si metode de incercare pentru dispozitive de ancorare utilizate in sistemele de protectle individuala impotriva caderii conform EN 363, chiar daca sunt destinate a fi utilizate in sisteme de limitare a deplasarii.

 

Cerintele si metodele de incercare pentru dispozitivele de ancorare pentru utilizatori multipli, adica dispozitivele de ancorare care permit ancorarea in acelasi timp a mai mult de un utilizator, nu fac obiectul EN 795:2012.

 

Acest standard european se aplica pentru incercarile de tip ale produselor noi inainte de a fi introduse pe piata si cuprinde numai cerinte de performanta minime. Este esential ca dispozitivele de ancorare sa fie proiectate si fabricate astfel incat, inconditiile previzibile de utilizare pentru care sunt destinate, utilizatorul sa fie capabil sa-si desfasoara activitatea care ii expune la risc fiind in acelasi timp protejat corespunzator la cel mai inalt nivel posibil. Este recomandabil ca producatorii sa aiba in vedere aceste elemente atunci care decid asupra performantelor efective ale produselor lor.

 

Exista mai multe tipuri de dispozitive de ancorare normalizare:

1.Dispozitiv de ancorare tip A

2.Dispozitiv de ancorare tip B

3.Dispozitiv de ancorare tip C

4.Dispozitiv de ancorare tip D

5.Dispozitiv de ancorare tip E